שישה גורמים שיש לקחת בחשבון בעת הבחירה
מגשרים עברו הכשרה בפתרון סכסוכים. יש להם ניסיון לעזור לאנשים לתקשר טוב יותר אחד עם השני. להלן הגורמים חשובים שצריך לקחת בחשבון בעת בחירת מגשר.
1. תנו לצד השני לבחור
למרות שזה נשמע כמו ויתור עוד לפני תחילת הגישור, מתן אפשרות לצד שכנגד לבחור ביחד איתכם את המגשר מהווה התחלה נכונה של תהליך הגישור. ראשית, זה מראה שאתם מוכנים להתפשר ומעוניינים באמת בקבלת הסדר. שנית, כאשר המגשר דן בעמדתכם עם הצד השני, ובתקווה, מנסה לשכנע אותו לטובתם, למגשר יש כבר אמינות מול הצד שכנגד, כי הוא בחר בו או בה כמגשר. עוד נקודה למחשבה. מטרת הגישור היא להסדיר את התיק, חשוב לזכור שאם אינכם אוהבים את עמדת המגשר במהלך הגישור, אינכם חייבים להגיע להסכמה.
2. הרקע של המגשר
למרות שמקובל להשיג קורות חיים ומידע ביוגרפי והמלצות כאלו ואחרות של מומחים בתחום הגישור, לעתים קרובות הצדדים לא מצליחים להשיג את אותו מידע על המגשר. בהתאם לסוג התיק בו הוא מיועד לגישור, חשוב לקבל כל מידע שיש למגשר לגבי מומחיותו הטכנית ו/או ניסיונו במורכבות התיק שלכם. כמו כן, כדאי לדעת אם המגשר עסק בעבר או עדיין עוסק בתור תובע ו/או עורך דין ובאילו תחומי שיפוט הוא או היא עוסקת בעיקר. הכרת תחום השיפוט והאישים המעורבים, לרבות עורכי הדין והשופטים הפוטנציאליים, מאפשר למגשר להיות משכנע יותר. חשוב לדעת האם המגשר בקי בסוגיות שיוצגו, כלומר, דיני משפחה, סוגיות בנייה, רפואה משפטית או ערעורים שעלולות לצוץ. מגשר מוסמך ומקצועי אשר בקיא בנושאים הללו יכול להיות נכס ולהביא לפתרון בתיק.
3. גמישות
זה אמנם נכון שלמגשרים רבים יש נוסחה ספציפית ללוח הזמנים של הגישור, אבל חשוב שמגשר יהיה פתוח וגמיש בכל הנוגע לאופן שבו ניתן לטפל בגישורים בצורה הטובה ביותר בכל מקרה לגופו. מגשר שפתוח להצעות ומוכן להקשיב לצדדים בכל הנוגע לוויתור על מצגות פתיחה, מיקום פגישת הגישור או אפילו על מיקומם של הצדדים במהלך הפגישה עצמה יכול להיות לעיתים ההבדל שמוביל לגישור מוצלח.
4. המשכיות תהליך הגישור
הליכי גישור רבים אינם מוסדרים במועד הגישור הראשון שנקבע להם. חשוב לדעת, ולקחת בחשבון, באיזו תדירות המגשר מסדיר תיקים (בשבועות או חודשים) לאחר פגישת הגישור הראשונית. מגשרים שממשיכים לתקשר וללוות את שני הצדדים לאחר מועד הגישור הם בדרך כלל יעילים מאוד. מגשרים אלו מראים שבאמת אכפת להם משיעור ההצלחה שלהם כמגשרים ואינם מאמינים שהתפקיד שלהם קיים רק במועד פגישת הגישור. (יש לציין שחלק מהמגשרים אינם מחייבים עבור שיחות אלו לאחר הגישור, אך אם משך הזמן וכמות התעסקות המעקב לאחר הגישור משמעותיים, עשויים לחול חיובים נוספים).
5 המלצות מפה לאוזן
המלצות מפה לאוזן הן חלק חיוני במפגשים חברתיים. המלצות מפה לאוזן היא דרך מצוינת לקבל הצעות על מגשרים המתאימים ביותר למקרה ספציפי. בעוד שלעורך הדין המטפל בתיק יש כמה הצעות למגשר, מידע שנלמד מפגישות עם מכרים שעברו הליכי גישור, קבוצות ברשתות חברתיות ובחיפוש באינטרנט יכול להוביל לשמות של מגשרים מוכרים על ידי אחרים אשר מתמחים בתחום ספציפי. חשוב לשמור על אוזניים פתוחות כל הזמן ולשאול חברים וקולגות לעבודה על חוויות חיוביות שאולי היו עם מתווכים מסוימים.
6 כבוד ואמון
לבסוף, הגורם החשוב ביותר שיש לקחת בחשבון בעת בחירת מגשר הוא שלכל הצדדים יש רמה מסוימת של אמון וכבוד למגשר. לדוגמא: אם הופניתם מטעם הרשות השופטת לגישור סביר להניח שימונה לכם מגשר העובד בהסכם עם המדינה. לא תמיד מגשרים אלה מקובלים על הצדדים. לעומת זאת, אם המגשר נבחר על ידכם והוא מגיע עם המלצה טובה (או יותר טוב כמה המלצות טובות) יש סיכוי גבוה יותר שהגישור יצליח.
מסקנות אחרונות בנושא בחירת מגשר
גם כשנראה שבלתי אפשרי להגיע להסכמה כלשהי. כדי שהגישור יהיה אפקטיבי, עליכם לסמוך ולהרגיש בנוח עם המגשר שלכם ולדון בצרכים ובאינטרסים שלכם בפתיחות. נסו להפנים וליישם את הגורמים שהבנו בפניכם כך תגדילו את סיכוייכם להליך גישור אפקטיבי.
- תנו לצד השני לבחור ביחד איתכם את זהות המגשר
- בחנו את הרקע של המגשר
- הפגינו גמישות
- שאלו לגבי המשכיות התהליך
- המלצות, המלצות, המלצות
- כבוד ואמון